Title Prima pagină Title


Volumul GHID PRACTIC DE FITOPATOLOGIE se adresează deopotrivă elevilor, studenţilor şi profesorilor de biologie, specialiştilor din silvicultură şi agricultură, precum şi altor cititori, care doresc să cunoască aspecte diverse din universul agenţilor fitopatogeni.
Lumea vastă şi diversă a agenţilor patogeni, care determină boli la plantele cultivate şi spontane, este prezentată cititorului prin numeroase specii comune, ilustrate color si alb-negru, care reflectă diversitatea, variabilitatea şi adaptarea acestora la condiţii diferite de viaţă. Materialul cuprins în acest volum se bazează pe o bibliografie actuală de specialitate, referitoare la sistematica agenţilor fitopatogeni, morfologia, ecologia si importanţa lor teoretică, dar mai ales practică. Dupa cum este conceput şi realizat, volumul GHID PRACTIC DE FITOPATOLOGIE oferă o serie de date de laborator pentru studiul diferitelor grupe de agenţi fitopatogeni (virusuri, bacterii, ciuperci).
Intenţia noastră a fost să oferim, celor interesaţi în studierea bolilor comune ale plantelor, un ghid practic, pentru recunoaşterea şi identificarea lor în natură şi laborator.
Datorită implicării agenţilor fitopatogeni în ramuri majore ale ştiinţei şi producţiei, literatura privitoare la biologia lor este vastă si dispersată. De aceea, volumul de faţă reprezintă o încercare de sintetizare si sistematizare a informaţiilor, în concordanţă cu cele mai recente date din domeniul fitopatologiei.
Informaţiile despre speciile comune de agenţi fitopatogeni, întâlniţi frecvent în natură şi cuprinse în acest volum, prezintă o importanţă practică deosebită. În acest sens, prezentarea măsurilor practice de combatere a bolilor comune ale plantelor contribuie la realizarea unui control al acestor specii în natură şi la asigurarea unei producţii agricole constante şi de calitate superioară.
Multumim anticipat tuturor celor care vor transmite observaţii, mai ales critice, privind acest volum, pentru îmbunătăţirea şi perfecţionarea unei viitoare ediţii.

AUTORUL

© MARCEL PÂRVU, 2010

Toate drepturile sunt rezervate. Reproducerea integrală sau parţială a textului şi/sau imaginilor, prin orice mijloace, fără acordul scris al autorului, este interzisă şi se pedepseşte conform legii.

Editura Presa Universitara Clujeană
ISBN: 978-973-595-155-9

Ediţia a 3-a
Tehnoredactarea: Autorul
Corectura: Autorul

Prelucrarea imaginilor: Ovidiu Pârvu
Coperta: Ovidiu Pârvu

Referenţi ştiinţifici: prof. univ. dr. Viorel Florian
prof. univ. dr. Cătălin Tănase

Ilustraţia:
Autorul;
Centrul de Microscopie Electronică al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, pentru imaginile de microscopie electronică, realizate în cadrul grantului PN II IDEI nr. 1010, cod CNCSIS 2272/2008;
Rădulescu si Rafailă, 1967-1972 (Fig.: 18, 39, 103, 111, 174, 180, 214).

ACKNOWLEDGEMENTS:
This work was supported by CNCSIS –UEFISCSU,
project number PNII – IDEI code 2272/2008.